Labrador kennel, alom, kiskutya, kölyök. Labradorjainkat férjem, Juhász József segítségével tenyésztjük, vakvezetőnek, az általunk alapított "Blindenhund Bt" keretein belül. Az almokat felneveljük, közülük választjuk ki a vakvezető kutyának alkalmasakat. Néha nem minden kölyöknek tudunk felnevelőgazdát biztosítani, ilyenkor ők eladásra kerülnek.

Vakvezetés

Bevezetés

Több mint 30 éve foglalkozom kutyakiképzéssel, vakvezető kutyákat 25 éve képzünk, és e célra 20 éve tenyésztünk labradort.

Kutyáink Németország és Magyarország különböző kutyaiskoláiba kerülnek átadásra.

Célunk, hogy a mindennapi életben a látássérült embereknek ne csak segédeszközük legyen a vakvezető kutya, hanem társuk, barátjuk; segítség önállóságuk megteremtésében, hogy végre más emberek igénybevétele nélkül, egyedül a kutyával utazhassanak, bevásárolhassanak; megvalósíthassák önmagukat.

Munkánkat egy kicsi, de nagyon fontos darabnak tartjuk a vakok és a gyengén látók teljes életének megvalósításához vezető úton.

 

Nevelési program

A vakvezető kutyává válás során nagyon fontos a "gyerekszoba".

A kölyökkutyát az anyjától való elválásig is szocializáljuk, de elérkezik az idő, amikor az udvari körülmények már ingerszegénynek bizonyulnak. Ilyenkor a kölyköt muszáj városi élethez, forgalomhoz szoktatni. Megtanulja a szobatisztaságot, a családban élés mindennapjait, a séták alkalmával pedig a lehető legtöbb " veszélyes" helyet megszokja.
 

Sokat kell vele buszra, villamosra, metróra szállni, bevásárlóközpontokban sétálni, tehát igazi városi kutyaként kell, hogy felnevelődjön.

Ehhez mi sokszor kevesek vagyunk, ezért folyamatosan keresünk olyan családokat, ahol vállalni tudják egy kölyökkutya felnevelését, 1 éves korig.

A nevelőcsaládnak több feltételnek meg kell felelnie:

  • Nem lehet a családban 5 évesnél kisebb gyermek,
  • a család minden tagjának egyet kell értenie a kutya felnevelését illetően,
  • akár egyedülálló is lehet a nevelő, ha sok szabadideje van,
  • valakinek a családból a nap legnagyobb részében a kutya közelében kell tartózkodnia,
  • megfelelő életteret kell, hogy biztosítani tudjanak a kutyának,
  • más állatok jelenléte kívánatos, hacsak nem agresszíven viselkednek.

Családi kutyák

Legoptimálisabb esetben a 8-10 hetes kölykök nevelőcsaládokhoz kerülnek, ott egyéves korig maradnak.

Sajnos nem túl egyszerű szabad kapacitású, alkalmas családot találni, ezért általában azoknak a kölyköknek, amelyeknek szocializált, emberközpontú felnevelését nem tudjuk saját erőből megoldani, eladósorba kerülnek.

Az egyéves kor eléréséig is sok olyan dolog derülhet ki a növendékről, ami miatt vakvezetésre nem lesz alkalmas (túlzott apportkészség stb.).

Várjuk a leendő jó gazdik jelentkezését!